Keresés

A méh anatómiája

LinkajánlásEndometriozisEndometriozisendometriozis.lap.hu/9-99hu14986172402007-06-04 00:07:382017-06-28 04:34:00Central Médiacsoport Zrt.centralmediacsoport@centralmediacsoport.hu2007

Meghatározás

A méh a belső női nemi szervek közé tartozik. Teljes egészében simaizomszövet alkotja, ami miatt kontrakciókra képes. Alul a hüvelyhez, felül a két petevezetőhöz kapcsolódik. Pubertástól a menopausáig, a havonta ismétlődő menses során a legbelső rétege, a méh nyálkahártyája - másnéven endometrium - vérzés kíséretében leválik. A méh szerepe az embrió befogadása és védelme a terhesség során. Terhesség alkalmával tömege 50g-ról akár 1500g-ra is növekedhet, hogy az embriót befogadhassa. Leggyakoribb daganatai a simaizom rétegből alakulnak ki, a legtöbb jóindulatú és hormonfüggő, vagyis menopausa után nem növekednek.

Szponzorált hirdetések

Foglalj Orvost

Hirdetés

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza:A méh anatómiája
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem Elküldés